Welke labelprinter moet je kopen?

Welke labelprinter moet je kopen?

Door Tom

Met een labelprinter print je tekst en afbeeldingen op zelfklevende etiketten of tape-labels. Handig om je klappers, dozen en opbergruimtes van nette identificatie te voorzien! Dit helpt je een stuk efficiënter en netter te werk te gaan in je (thuis)kantoor. Benieuwd welke labelprinters het meest populair zijn? We zetten ze in deze blog voor je op een rij, dus lees zeker door.

Met een labelprinter kun je etiketten en labels printen voor je klappers en in sommige gevallen verzendlabels voor dozen. Labelprinters bieden een snelle en eenvoudige manier op al die plaatsen waar organisatie belangrijk is je spullen te labelen. Denk hierbij aan ordners, kabels, frontpanelen, opbergschappen, elektrische apparaten, datanetwerken en andere installaties. Met een labelprinter creëer je hiervoor professionele, gelamineerde labels. Er zijn echter verschillende zaken om rekening mee te houden.

Een mobiele labelprinter of een bureaumodel?

Wanneer je op zoek gaat naar een labelprinter is het van belang te bepalen waarvoor je deze wilt gebruiken. Wil je hem gebruiken om kleine labels te printen om zaken te ordenen of wil je brede verzendlabels kunnen printen? Dit heeft invloed op welk type labelprinter je moet gaan. We zetten hieronder de twee soorten – mobiele labelprinters en bureaumodel labelprinters – voor je op een rij, inclusief populaire keuzes. Zo helpen we je op weg in de zoektocht naar de perfecte labelprinter voor jou.

Mobiele labelprinter

Wanneer het voor jou voldoende is om kleinere labels te printen om je zaken te kunnen ordenen is een mobiele labelprinter voldoende. Bij deze labelprinters kun je via de toetsen het woord intypen dat je wilt uitprinten en heb je vaak ook nog enkele keuzes met betrekking tot lettergrootte en speciale tekens. Vervolgens druk je op de printknop, waarna het label eruit komt. Vaak moet je deze dan afsnijden met de snij-knop. Deze labels zijn ideaal om kantoorartikelen, apparaten, netwerken, kabels en opbergruimtes te voorzien van labels. Een populair, zeer betaalbaar model is de Dymo Labelprinter Letratag LT 100H. Een alternatief is de Dymo Labelprinter labelmanager LM210D.

Bureaumodel labelprinter

Je printer dient afgestemd te worden op het formaat verzendlabels dat je wilt gebruiken. Wil je professionele labels kunnen printen om postpakketten te versturen? In dit geval biedt een bureaumodel labelprinter uitkomst. Houd hierbij rekening met de maximale afmetingen die de labelprinter kan printen. Voor de meeste vervoerders, waaronder PostNL, UPS, DPD en GLS, heeft het verzendlabel een afmeting van 10 x 15 cm. Voor DHL is het label iets groter, namelijk 10 x 21 cm. Wanneer je met DHL wilt verzenden zul je hier dus rekening mee moeten houden en een bureaumodel labelprinter moeten kiezen die minstens een breedte van 10cm kan printen. Zorg ook dat je de juiste verzendlabelrollen bestelt! Hierbij zijn er stickers specifiek voor DHL en ook voor de andere postbedrijven. Een populaire keuze is de Dymo Labelprinter 4XL, omdat deze verzendlabels kan printen van elk formaat.

Thermisch of met inkt printen?

Labels en etiketten bedrukken kan op twee manieren: thermisch of met inkt. Bij thermisch printen wordt een warmtegevoelige rol gebruikt. Deze printers passen warmte toe op thermisch papier om woorden te 'drukken' en gebruiken dus geen inkt. Omdat er bij thermisch printen geen gebruikgemaakt wordt van inkt is de tekst op de verzendlabels minder lang zichtbaar. De tekst zal vervagen na verloop van tijd, echter voor verzendlabels is dit geen probleem omdat ze een korte levensduur hebben (namelijk van verzending tot levering).

Ook is het mogelijk om met inkt te printen. In tegenstelling tot thermische printers blijft de tekst in principe permanent zichtbaar. Wel wordt er hierbij, net als bij gewone printers, gebruik gemaakt van inktcartridges.

Aansluiting printer en software

Het is ten slotte handig om te kijken hoe een bureaumodel printer aangesloten moet worden op de computer. De meeste labelprinters kunnen via USB worden aangesloten, echter is ook aansluiting via Serial (RS-232), Parallel en Ethernet vaak mogelijk. Ook zijn er tegenwoordig modellen die aangesloten kunnen worden met behulp van Wi-Fi of Bluetooth, wat het makkelijker maakt om je labelprinter te verplaatsen. Houd ook rekening met de drivers, met name wanneer je gebruik maakt van Mac. Vaak zul je deze handmatig moeten downloaden omdat de Mac geen cd-drive bevat.

Meer lezen

Wil je meer lezen over alles wat met kantoorartikelen te maken heeft? Lees dan zeker onze andere blogs:

Bekijk en vergelijk het grootste aanbod kantoormeubelen, zakelijke elektronica en praktische accessoires online en veilig op Office.nl.