Wat is de beste bureaustoel voor thuiswerken?

Wat is de beste bureaustoel voor thuiswerken?

Door Nicole

Thuiswerken, of hybride thuiswerken, is door de COVID-19 crisis wereldwijd volledig genormaliseerd. De meningen over thuiswerken zijn heel verdeeld: de één is een fan, de ander totaal niet. Alhoewel thuiswerken voor veel mensen veel voordelen oplevert; als je tot de laatste groep behoort wil je er in ieder geval wel voor zorgen dat je lekker zit.

 

Op kantoor is het vaak wel zo dat er ergonomische bureaustoelen aanwezig zijn, maar thuis heb je die misschien nog niet staan. Het is wel heel belangrijk voor je aangezien ook als je vanuit huis werkt je gewoon 8 uur per dag aan je bureau zit.  Hoe kun je als, je moet thuiswerken, dat dan toch zo prettig mogelijk maken voor jezelf? Wij delen graag onze tips met je over welke kenmerken een goede bureaustoel nodig heeft. Van nek,- schouder en rugklachten wordt het thuiswerken er immers niet leuker van.

Waarom heb je een goede bureaustoel nodig?

Om prettig je werk te kunnen doen is een goed bureau belangrijk maar een comfortabele bureaustoel nog nét iets belangrijker. Bij het klaarmaken van jouw thuiskantoor is het uitkiezen van de juiste bureaustoel daarom één van de allerbelangrijkste dingen om mee te beginnen. Je bureaustoel heeft namelijk de meeste invloed op jouw zithouding. Als je elke dag een verkeerde zithouding aanneemt kunnen hierdoor vervelende lichamelijke klachten ontstaan. Deze kunnen je gaan hinderen in je dagelijks leven - dus ook in je vrije tijd! - en kunnen lastig zijn om zelfstandig van af te komen. Voorkomen is daarom beter dan genezen: tevens zijn fysiotherapie behandelingen zijn een dure hobby. Een goede bureaustoel beschikt over de noodzakelijke ergonomische aanpassingen die we zo dadelijk verder zullen toelichten.

Minimale must-haves

Alvorens we duiken in de ergonomische noodzakelijkheden, bespreken we eerst nog kort een aantal andere must-haves. Er zijn nu eenmaal een aantal basisfuncties waar, als je slim bent, je er goed op let dat jouw nieuwe bureaustoel deze heeft. Zo is het erg handig om jouw bureaustoel makkelijk te kunnen verplaatsen: daarom kun je het beste kiezen voor een bureaustoel op wieltjes. Aan het einde van de dag rol je zo jouw stoel naar achteren, sta je op en schuif je deze gemakkelijk onder je bureau. Daarbij is het ook fijn als je stoel met jouw lichaam mee kan draaien zonder dat je de stoel hiervoor op moet tillen. Zorg er dus voor dat je bureaustoel op wieltjes staat en draaibaar is.

De juiste zithoogte instellen

Een goede bureaustoel moet je van hoogte kunnen verstellen. Dit is echt een must; je moet niet kijken naar stoelen die niet over deze functie beschikken. Niet iedereen is immers even lang, dus er bestaat niet zoiets als een ‘’one size fits all’’ bureaustoel. De juiste hoogte van jouw bureaustoel is wanneer jouw voeten gemakkelijk bij de grond kunnen. Je benen zijn ontspannen en hangen niet met hun volle gewicht over de rand van de stoel heen. Daarbij moet de voorkant van de zitting lichtelijk afbuigen. Zo wordt de bloedsomloop niet afgekneld wat in verloop van tijd voor problemen kan zorgen.

Verstelbare armleuningen

We raden je tevens aan op zoek te gaan naar een bureaustoel met verstelbare armleuningen. Dit is belangrijk om pijn aan de schouders te voorkomen. Deze pijn kan enerzijds worden veroorzaakt door het optrekken van de schouders door gebrek aan ondersteuning bij de ellebogen. Uit jezelf trek je dan je schouders op om jouw handen makkelijker over het toetsenbord te kunnen bewegen. Anderzijds kan de pijn worden veroorzaakt door armleuningen die te hoog staan; hierdoor komen je ellebogen en dus ook schouders te hoog te staan. Zorg ervoor dat je schouders ontspannen zijn en je onderarmen rusten in een relaxte positie op de armleuningen ter hoogte van de bureautafel.

Een verstelbare rugleuning 

De juiste stand van de rugleuning voor een bureaustoel is niet universeel. Het is daarom een goed idee om een bureaustoel met verstelbare rugleuning te kopen om serieuze klachten in je onder- en bovenrug te voorkomen. Enerzijds, wanneer de rugleuning te ver naar voren staat, wordt je rug in een onnatuurlijke houding geforceerd waarna je al snel pijn gaat voelen. Anderzijds, wanneer deze te ver naar achteren staat, mis je de benodigde ondersteuning in je rug. Kies dus voor een bureaustoel met een verstelbare rugleuning en stel deze zo in dat je zowel goed rechtop als comfortabel en ontspannen zit. 

Extra ergonomisch: bureaustoel met hoofdsteun

Sommige bureaustoelen beschikken zelfs over een hoofdsteun. Deze functie kan erg voordelig zijn voor mensen die snel last krijgen van hun nek. Vooral wanneer je postuur niet ideaal is, kan een hoofdsteun je helpen beter ontspannen te gaan zitten. Indien deze aanwezig is kun je deze in de juiste positie verstellen om de nekspieren te ondersteunen en laten rusten. Tevens heeft het een positieve invloed op het voorkomen van het krommen van de rug.  

De juiste materialen

De zomers worden tegenwoordig steeds warmer. Het is daarom van belang dat je bij het uitzoeken van een bureaustoel je niet alleen concentreert op de ergonomische eigenschappen, maar ook op het materiaal. Leer is bijvoorbeeld een prachtig materiaal dat makkelijk is te onderhouden; maar het voelt wel plakkerig aan op een warme zomerdag. Je kunt daarom beter kiezen voor een stoffen bureaustoel van een ademend materiaal zoals katoen. Of beter nog: van mesh, oftewel netweave. Een bureaustoel van mesh zit zeer comfortabel aangezien de zitting en rugleuning meeveren en zich zo naar je lichaam vormen. Een stoffen stoel heeft dezelfde eigenschap, maar dan in mindere mate. Daarbij moet je er bij een stoffen stoel opletten dat het geen synthetische stof betreft maar een ademende; zoals katoen of linnen. 

Meer lezen

Wil je graag nog meer lezen over alles wat met kantoorartikelen te maken heeft? Lees dan zeker ook onze andere blogs:

Bekijk en vergelijk het grootste aanbod kantoormeubelen, zakelijke elektronica en praktische accessoires online en veilig op Office.nl.