Zo kun je een PC toetsenbord schoonmaken

Zo kun je een PC toetsenbord schoonmaken

Door Nicole

Op een toetsenbord bevinden zich 20.000 keer meer microben dan op een toiletbril. Dit is best een choquerende ontdekking want je zit immers wel vaak met je handen aan. Daar is deze dan ook voor bedoeld. Wat kun je het beste doen om ervoor te zorgen dat je hier hygiënisch gebruik van kunt blijven maken? Lees snel verder om al onze tips te ontdekken!

Het schoonmaken van je toetsenbord moet je niet zomaar doen zonder kennis van hoe. Een toetsenbord kan gemakkelijk kapot gaan als je deze op de verkeerde wijze probeert te reinigen. Je kunt bijvoorbeeld kortsluiting veroorzaken of het apparaat op andere, onvoorziene manieren beschadigen. In deze blog vertellen we je alles over hoe je veilig je toetsenbord kunt schoonmaken. Zo kun jij gebruik gaan maken van een hygiënischere werkplek en kun jij soepel blijven typen. 

Hoe maak je een PC toetsenbord schoon?

Onder een PC toetsenbord wordt bedoeld dat deze geen onderdeel uitmaakt van de PC maar er alleen mee is verbonden. Dit door middel van een snoertje of een USB-aansluiting. Deze toetsenborden zijn in tegenstelling tot het toetsenbord van een laptop relatief makkelijk schoon te houden. Je kunt deze namelijk makkelijk en zonder gevaren omkeren. Daarbij kun je, als er op de een of andere manier iets mis is gegaan, een los toetsenbord makkelijker vervangen dan die van een laptop. Ook het soort toetsen heeft veel invloed op hoe gemakkelijk een toetsenbord schoon te maken is: er zijn namelijk hoge en lage.

Hoge toetsen

Het voordeel van hoge toetsen is dat je gemakkelijker het toetsenbord kunt schoonmaken. Het is namelijk vaak zo dat er ook meer ruimte tussen de toetsen zit. Hierdoor kost het minder moeite om de toetsen te verwijderen omdat je er gemakkelijker onder komt. Het nadeel van ruimte tussen de toetsen is dat er meer vuil tussenin kan vallen. Echter komt het er wel weer makkelijker tussenuit dan wanneer de toetsen dicht op elkaar zitten.  

Lage toetsen

Toetsenborden met lage toetsen hebben zo hun eigen unieke voordelen. Allereerst hebben deze een betere reputatie op het ergonomisch vlak. Op het gebied van schoonmaken zijn er eigenlijk weinig voordelen aan lage toetsen. De toetsen zitten vaak dicht op elkaar. Dit maakt dat er geen grote kruimels en andere vuiltjes makkelijk tussen de toetsen vallen, maar ook dat wat er wel tussen valt er erg moeilijk uit te halen is.

Stap 1: maak de toetsen los

Voordat je begint: maak eerst even een fotootje! Zo weet je zeker dat je de toetsen na afloop weer op de juiste plaats kunt terugzetten. Zoals we net hebben besproken zal dit makkelijker gaan wanneer je hoge toetsen hebt. Je kunt  om de toetsen te verwijderen een schroevendraaier of een bot mesje gebruiken om ze omhoog en dan eraf te wippen. Het klinkt eng, maar je zult echt niet zo snel iets kapot maken als je voorzichtig bent. Echter is het niet onmogelijk als je lage toetsen hebt, alleen wat lastiger.

Stap 2: toetsen schoonmaken

Nadat je de toetsen hebt verwijderd kun je ze schoonmaken. Zorg ervoor dat je hiervoor gebruik maakt van een mild sopje om ervoor te zorgen dat je de tekens op de toetsen niet beschadigd. Je kunt eventueel ook een toetsenbordreiniger aanschaffen. Let er op dat je de toetsen goed de tijd geeft om te drogen. Je mag de toetsen niet terugplaatsen als ze nog vochtig zijn; dit doe je om schade aan het toetsenbord te voorkomen.

Stap 3: bord schoonmaken

Vervolgens moet je het bord zelf schoonmaken. De gemakkelijkste manier om de grootste vuildeeltjes te verwijderen is een speciaal toetsenbord stofzuigertje. Deze kun je al voor een paar euro aanschaffen. Als je dit niet in huis hebt kun je gebruik maken van een kruimeldief op de laagste stand. Maak geen gebruik van een stofzuiger! Deze beschikken over teveel kracht en kunnen beschadigingen veroorzaken. Als het bord plakkerig is, bijvoorbeeld doordat er restjes chips in hebben gelegen, kun je gebruik maken van een vochtig doekje om hem af te nemen. Je kunt ook hiervoor een speciale toetsenbordreiniger gebruiken. Zorg er in het geval van een stoffen doekje voor dat je deze heel goed hebt uitgewrongen zodat er geen druppels water in het bord terecht komen. Droog daarna het toetsenbord grondig af.

Stap 4: desinfecteren

Nu al het vuil verwijderd is van het toetsenbord is het tijd om deze te desinfecteren. Je kun dit doen door wederom een vochtig – niet nat – doekje te gebruiken. Je kunt gebruik maken van desinfecterende wegwerpdoekjes maar ook een stoffen doek. In dit laatste geval maak je gebruik van isopropyl alcohol of antibacteriële spray om de doek te bevochtigen. Voor de lastig te bereiken plekjes kun je eventueel gebruik maken van wattenstaafjes. Hiermee kom je makkelijker tussen de spleetjes in. Zorg ervoor dat je wederom het toetsenbord goed afdroogt.

Stap 5: alles weer in elkaar zetten

Het toetsenbord is nu weer helemaal schoon, dus het is tijd om hem weer in elkaar te zetten. Voordat je dit doet moet je erop letten dat er echt geen enkele druppel vocht is achtergebleven op geen enkel van de onderdelen. Wanneer er vocht in het toetsenbord zit kan dit voor kortsluiting zorgen. Daarbij, als het toetsenbord eenmaal in elkaar zit droogt het minder snel op. Laat alles dus voor je het weer in elkaar zet even een paar uur - of als je hier tijd voor hebt een nachtje – goed opdrogen.

Alternatieve methode

Heb je toevallig wel eens gehoord van Cyberclean? Dit gele reinigingsmiddel is speciaal ontwikkeld om elektrische apparaten te reinigen. Cyberclean is een mengsel dat veel wegheeft van een zeer dikke slijm. Dit goedje druk je op het toetsenbord zodat het goed tussen de individuele toetsen terecht komt. Vervolgens haal je het er in één (pas op, zachte!) ruk er weer af. Het vuil blijft aan het toetsenbord kleven en door de antibacteriële eigenschappen van het spul is het ook meteen gedesinfecteerd! Deze tip is ook zeer geschikt voor het schoonmaken van toetsenborden waarbij de toetsen niet te verwijderen zijn; zoals bij de toetsenborden van laptops.

Tips voor dagelijks gebruik

De makkelijkste manier om ervoor te zorgen dat je toetsenbord schoon blijft is om ervoor te zorgen dat je niet eet boven je toetsenbord. Beter nog eet je ook niet in een straal van één meter van je toetsenbord. Voor je het weet zit je met je mond vol namelijk toch weer iets te doen op je PC.  Zorg er daarom voor dat je gewoon jouw maaltijden aan de keukentafel eet. Als het aankomt op het eten van kruimelige snacks raden we je dit ook streng af. Een dropje of een lolly gaat niet vast komen te zitten tussen je toetsen; maar chips- en koekkruimels wel. Eet je dit toch regelmatig in de buurt van je toetsenbord, houd dan een pakje vochtige doekjes bij de hand. Wat je ook doet, spreek in ieder geval de volgende regel met jezelf af. “Eten mag vóór het typen en het mag erna, maar niet tijdens!”

Frequente kleine onderhoudsbeurten

Je kunt een spuitbus met perslucht aanschaffen om in te zetten tussen de grote schoonmaakbeurten in. Hiervoor hoef je de toetsen niet te verwijderen. Voor deze techniek draai je het toetsenbord om, schudt je deze licht en spuit je dan tussen de toetsen in. Als je dit regelmatig doet komt het vuil niet zo snel goed vast te zitten waardoor het er makkelijker tussenuit te blazen is.

Meer blogs lezen

Wil je graag meer blogs lezen over alles wat te maken heeft met kantoorartikelen? Neem dan nu een kijkje tussen onze andere onderwerpen.